Generálkivitelezés Budapest

Generálkivitelezés Budapest

Homlokzati hőszigetelés: Energiahatékonyság és épületvédelem

2024. február 23. - Generálkivitelezés Budapest

Homlokzati hőszigetelés: Energiahatékonyság és épületvédelem

 

A homlokzati hőszigetelés folyamata során először a homlokzatot szigetelőanyaggal borítják, majd a végeredményt egy külső vakolattal fedik be. Ez a módszer lényegesen javítja az ingatlan energiahatékonyságát, és hatékonyan megtartja a meleget hideg időben. A homlokzati hőszigetelés az épületek külső homlokzatának, azaz falának hőszigetelését jelenti. Az erre a célra alkalmazott szigetelőanyagok közé tartozik az EPS 80 és a grafitos változata, az EPS G 80, valamint a külső homlokzat lábazati szigetelésére szolgáló XPS.

8_1.jpg

A hőszigetelés munkadíja függ attól, hogy milyen típusú munkát végeznek el. Lehet csak az EPS táblák ragasztása és dübelezése, vagy teljes Dryvit rendszer kivitelezése, beleértve a színezést is. A folyamat során több munkafázisra lehet szükség.

A homlokzati hőszigetelés munkadíja változhat az anyag vastagságától. Ugyanakkora munkadíjjal rögzíthetünk akár 30 cm vastag hőszigetelést is, mint egy 10 cm vastagét. Bármilyen vastagságú homlokzati hőszigetelés kivitelezését vállalják.

Az építőanyag piacokon számos különböző vastagságú homlokzati hőszigetelés elérhető:

Homlokzati hőszigetelés 5 cm
Homlokzati hőszigetelés 8 cm
Homlokzati hőszigetelés 15 cm
Homlokzati hőszigetelés 20 cm
Homlokzati hőszigetelés 25 cm
Homlokzati hőszigetelés 30 cm

Tehát

A homlokzati hőszigetelés fontos nemcsak az energiahatékonyság szempontjából, hanem a kényelem és az épület élettartama szempontjából is. A megfelelő hőszigetelés csökkenti a hőveszteséget, ami hozzájárul az otthon belső hőmérsékletének stabilizálásához. Ennek eredményeként télen melegebb, nyáron pedig hűvösebb lesz a lakásod.

Emellett a homlokzati hőszigetelés hozzájárul az épület élettartamának meghosszabbításához is. A szigetelés megakadályozza a hideg és meleg levegő közötti hőcserét, így csökkenti a kondenzáció kialakulásának esélyét. A hosszú távú kondenzáció károsíthatja az épület szerkezetét, ezért a megfelelő hőszigetelés megelőzi ezt a problémát.

 Hogyan lehet megtudni, hogy mennyi szigetelést kell használnom?

A hőszigetelés szükséges vastagságát elsősorban az ingatlan műszaki adatai határozzák meg. Az értékét a jogszabályba foglalt, úgynevezett U érték (szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képessége) alapján kell kiszámítani. Az U érték a fajlagos hőátbocsájtási tényezőt jelenti (mértékegysége: W/m²K). Ez a mérőszám a fal négyzetméterein keresztül távozó hőveszteséget írja le, minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A homlokzati hőszigetelés esetében a 2023-as szabályok szerint az U értéknek az U≤0,24 W/m²K előírásnak kell megfelelnie. A szükséges vastagság meghatározásához mindenképpen kérjünk szakértői segítséget.

Ha azonban a választás a 10 cm és a 15 cm vastagság között van, akkor alapvetően attól függ, hogy mennyit szeretne megtakarítani a fűtés költségén. Minél jobban szeretne takarékoskodni, annál előnyösebb és vastagabb hőszigetelést érdemes alkalmazni a homlokzaton.

A bejegyzés trackback címe:

https://general-contractors.blog.hu/api/trackback/id/tr218337763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása